Lichaamsgericht werken

Je lichaam is je huis

Ons lichaam is een weerspiegeling van hoe wij energetisch in het leven staan. Zowel positieve,als negatieve ervaringen hebben hun werking op wat wij fysiek uitstralen. Het lichaam heeft een eigen geheugen en ook een systeem om pijn, ongemak en spanning te verbergen. Het lichaam kan zich ook zintuiglijk hebben afgesloten,waardoor wij op het fysieke niveau niet meer optimaal functioneren. Het kan subtiele of duidelijke kenmerken vertonen van spanningen.

 

Vaak zitten we vast in de polariteit tussen 'afgeschermd' en 'onbeschermd'. Dit dualisme tussen een stoere kant die afgeschermd is, en  de kwetsbare onbeschermde kant, kan als behoorlijk frustrerend  worden ervaren. Dit kan voelen alsof je heen en weer wordt geslingerd. Het érvaren  van de verschillende energie niveaus op een veilige manier kan het 'contact' met je lichaam herstellen.


Je kunt het lichaam zien als een huis. Als je het niet bewoont, verpietert het. Thuis komen in je lichaam betekend;  leren luisteren, aandacht geven, zorgen en liefhebben. Alsof het lichaam je kind is. Ik werk met verschillende oefeningen, vaak simpele en humoristische, waarbij ook aandacht is voor de ademhaling. 


"Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in de diepste filosofie" - Friedrich Nietzsche